مطالب آموزشی

چگونه عسل طبیعی را تشخیص دهیم؟

عسل طبیعی محصولی است که توسط زنبوران عسل با استفاده از شهد گیاهان مختلف تولید می‌شود و به دلیل طعم خوب و خواص گسترده برای سلامتی بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد. متاسفانه وجود عسل‌های غیر طبیعی و فیک در بازار باعث شده است تا بسیاری از افراد در هنگام خرید این محصول با این سوال مهم مواجه شوند که چگونه می‌توان عسل طبیعی را تشخیص داد؟ اگر شما نیز به دنبال یافتن پاسخ این سوال مهم هستید، مطالعه این مطلب برای شما بسیار مفید خواهد بود.چگونه عسل طبیعی را تشخیص دهیم؟
مصرف عسل طبیعی دارای فواید و خواص بسیار متعددی است که می تواند به سلامتی و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها کمک نماید. البته لازمه این امر مصرف عسل طبیعی و پرهیز از نمونه های تقلبی است. در این بخش به معرفی روش های تشخیص عسل طبیعی همچنین سرفصل های زیر می پردازیم:

مزایای مصرف عسل طبیعی
یکی از مهم‌ترین سوالاتی که ممکن است برای هر فرد پیش آید این است که مصرف عسل طبیعی چه مزایایی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که عسل طبیعی دارای خواص بسیاری است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان گلو درد
درمان بیماری‌های ویروسی و باکتریایی
بهبود سیستم گوارش
ضد سرطان
زیبایی پوست و مو
درمان اختلالات ریوی
درمان اختلالات کلیوی
افزایش قوای جنسی
تقویت سیستم ایمنی
غیره
انواع عسل طبیعی
عسل طبیعی را بر اساس گلی که زنبور عسل از شهد آن استفاده می‌کند، تقسیم‌بندی می‌کند. عسل‌هایی چون عسل عناب، عسل زعفران، عسل زرشک، عسل آویشن و غیره مثالی از این تقسیم‌بندی هستند. البته توجه داشته باشید که عسل‌های طبیعی را بر اساس منطقه تولید، فصل تولید و همچنین رنگ نیز می‌توانند دسته‌بندی کنند. عسل زرد، قرمز، بی‌رنگ، عسل پاییزه، بهاره و عسل کوهستانی مثالی از این تقسیم‌بندی هستند.

انواع عسل طبیعی

انواع عسل تقلبی و غیر طبیعی
عسل‌های غیر طبیعی را می‌توان به سه دسته کلی تقسیم کرد. دسته اول اصل‌هایی هستند که در فرایند تهیه‌شان زنبوران علاوه بر شهد گل از خرما، شکر، قند و شیرین کننده‌های صنعتی استفاده کرده‌اند. این دسته عسل‌ها را عسل‌های تغذیه‌ای می‌نامند.

دسته دوم عسل‌هایی هستند که از ترکیب عسل طبیعی و مواد شیرین کننده به منظور افزایش حجم استفاده کرده‌اند. این دسته عسل‌ها را عسل مخلوط می‌نامند.

دسته سوم نیز عسل‌های تقلبی نامیده می‌شوند که به صورت مصنوعی با استفاده از شیره میوه‌ها، قند و مواد مصنوعی ساخته می‌شوند.

روشهای تشخیص اصل طبیعی از تقلبی
وجود عسل‌های تقلبی در بازار باعث می‌شود تا همواره این سوال مهم برای بسیاری از افراد پیش آید که چگونه می‌توان عسل طبیعی را از غیر طبیعی تشخیص داد؟

برای تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی، می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

۱- روش‌های حسی
شما امکان تشخیص عسل طبیعی و غیر طبیعی به روش حسی را در منزل خواهید داشت. تنها کافی است به نکات زیر توجه داشته باشید:

طعم: عسل طبیعی دارای طعم شیرین و ملایمی است. عسل تقلبی ممکن است طعمی متفاوت، شیرین‌تری یا حتی ترش داشته باشد.
بو: بو یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی است. عسل طبیعی دارای بوی ملایم و مطبوعی است. در حالی که عسل تقلبی ممکن است بوی غیر طبیعی داشته باشد.
رنگ: از نظر رنگ عسل طبیعی دارای رنگ‌های مختلفی است که به نوع گل‌هایی که زنبورها از آن‌ها شهد جمع‌آوری کرده‌اند، بستگی دارد. عسل تقلبی معمولا رنگ تیره‌تری دارد.
بافت: عسل طبیعی و غیر طبیعی از نظر بافت نیز با یکدیگر متفاوتند. عسل طبیعی دارای بافتی غلیظ و منسجم است. در حالی که عسل تقلبی ممکن است بافتی رقیق‌تر یا سفت‌تر داشته باشد.
با اینکه روش‌های حسی ساده و قابل اجرا هستند، اما ممکن است همیشه نتیجه دقیقی ندهند.

۲- روش‌های فیزیکی
با روش‌های فیزیکی نیز می‌توان عسل طبیعی را از غیر طبیعی تشخیص داد. تنها کافی است به بررسی فاکتورهای زیر بپردازید:

چگالی: چگالی عسل طبیعی حدود 1.45 گرم بر سانتی‌متر مکعب است. عسل تقلبی در بیشتر مواقع چگالی کمتری دارد که نشان از فیک بودن آن است.
رسانایی الکتریکی: شاید کمی عجیب به نظر برسد اما باید بدانید که عسل طبیعی و غیر طبیعی را از نظر رسانایی نیز می‌توان بررسی کرد. عسل طبیعی رسانای الکتریکی ضعیفی است در مقابل عسل تقلبی معمولا رسانای الکتریکی قوی‌تری دارد.
نقطه ذوب: نقطه ذوب عسل طبیعی حدود 40 درجه سانتیگراد است. در بیشتر مواقع می‌توان برای بررسی اصل بودن عسل طبیعی به بررسی نقطه ذوب آن پرداخت. چرا که عسل تقلبی معمولا نقطه ذوب پایین‌تری دارد.
۳- روش‌های شیمیایی
روش‌های شیمیایی و آزمایشگاهی روش‌هایی مطمئن برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن عسل طبیعی هستند که معمولا نسبت به دو روش قبلی دقت بالاتری دارند. از مهم‌ترین روش‌های تشخیص شیمیایی عسل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تجزیه اسید سیتریک: عسل طبیعی حاوی مقداری اسید سیتریک است. در آزمایش تجزیه اسید سیتریک، مقدار اسید سیتریک موجود در عسل اندازه‌گیری می‌شود. عسل طبیعی معمولا مقدار اسید سیتریک بیشتری نسبت به عسل تقلبی دارد.
تجزیه هیدروکسی متیل فورفورال (HMF): HMF یک ترکیب شیمیایی است که در عسل طبیعی به تدریج با گذشت زمان تولید می‌شود. در آزمایش تجزیه HMF، مقدار HMF موجود در عسل اندازه‌گیری می‌شود. از آنجایی که عسل طبیعی معمولا مقدار HMF کمتری نسبت به عسل تقلبی دارد از این فاکتور برای تشخیص اصالت عسل استفاده می‌شود.
دلایل شکرک زدن عسل طبیعی

دلایل شکرک زدن عسل
توجه داشته باشید که شکرک زدن عسل ارزش غذایی آن را کاهش نمی‌دهد. شما می‌توانید عسل شکرک زده را به همان شکل نوش جان کنید و از مزایای مصرف آن برخوردار شوید. از جمله این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نوع گل‌هایی که زنبورها از آن‌ها شهد جمع‌آوری کرده‌اند: عسل‌هایی که از شهد گل‌های خاصی مانند یونجه و سیب‌زمینی تهیه می‌شوند، بیشتر از سایر عسل‌ها شکرک می‌زنند.
دمای نگهداری عسل: عسل‌هایی که در دمای پایین نگهداری می‌شوند، سریع‌تر از عسل‌هایی که در دمای بالا نگهداری می‌شوند، شکرک می‌زنند.
مدت زمان نگهداری عسل: عسل‌های قدیمی‌تر بیشتر از عسل‌های تازه‌تر، شکرک می‌زنند.

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *