دوران کات یا چربی سوزی یکی از حساسترین دوران است زیرا شما باید با حفظ حجم بدن به بیشترین عمق یا کات دست بیابید. پس طبیعی است که هر اشتباه در این دوران علاوه بر تاثیر منفی در نتیجه نهایی، ممکن است تمام زحمات دوران حجم شما را هم به باد دهد. با ۵ مکمل معرفی شده در زیر شما میتوانید چربی سوزی خود را سرعت بیشتری بخشید و در عین حال ماهیچههای خود را نیز حفظ کنید.
۵ مکمل برتر برای دوره کات
- ال کارنیتین
- عصاره چای سبز
- آمینو اسیدهای شاخه دار
- سی ال ای (CLA)
- روغن ماهی
۱) ال کارنیتین
ال کارنیتین آمینو اسیدی است که به صورت طبیعی به عنوان واحدهای سازنده پروتئین در بدن ساخته میشوند.از اینآمینو اسید برای مدتهای طولانی است که به عنوان بهبود دهنده عملکرد ورزشی استفاده میشود.در اینجا ۳ روش خاص ال کارنیتین در جهت بهبود نتایج در دوره کات برای شما بیان خواهد شد.
- ال کارنیتین در انتقال اسیدهای چرب از جریان خون به درون میتوکندری بسیار کارامد عمل میکند.به عبارت ساده تر شما با مصرف ال کارنیتین قادر خواهید بود تا از چربیها به شکل موثر تری در تامین انرژی بدن استفاده کنید
- در دوره کات به دلیل اینکه شما در مصرف کالریها محدود میباشید احساس خستگی امری رایج میباشد اما مصرف ال کارنیتین از طریق مهار تولید اسید لاکتیک در عضلات باعث میشود که استقامت عضلات بالاتر رود.اسید لاکتیک عامل ایجاد خستگیهای عضلانی میباشد.
- در طول تمرینات پر فشار بدن ضایعات متابولیک فراوانی تولید میکند نظیر گرما که از طریق عرق بدن دفع میشود.ال کارنیتین میزان تولید این ضایعات را کاهش میدهد که نتیجه آن تمرین بهتر و بیشتر و همچنین ریکاوری بهتر بعد از تمرین میباشد.
عوارض جانبی :
اگرچه عوارض جانبی ال کارنیتین به ندرت مشاهده میشود اما میتواند باعث ناراحتیهای معده، اسهال و حتی استفراق شود.
نحوه مصرف :
اگرچه مصرف تنها ۱ گرم ال کارنیتین در روز نشان داده است که همین میزان کافی میباشد اما مصرف ۲ گرم آن در دوره کات میتواند روند پیشرفت شما را بهبود بخشد.بهتر است که ال کارنیتین همراه کربوهیدراتها مصرف شود زیرا ترشح انسولین حاصل از مصرف کربوهیدراتها میتواند در جذب بهتر ال کارنیتین کمک فراوانی کند.
استیل ال کارنیتین نیز نوع فرآوری شده ال کارنیتین میباشد.علاوه بر تمام مزایایی که ال کارنیتین دارد نوع استیل ال کارنیتین میتواند باعث تمرکز و هوشیاری بیشتر شما در طول تمرین شود.شما میتوانید در روز ۱.۵ گرم استیل ال کارنیتین را یک وعده در صبحانه و یک وعده بعد از تمرین مصرف کنید.
۲) عصاره چای سبز
چای سبز از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس تهیه میشود و سالها است که به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود شناخته میشود. عصاره چای سبز یک ماده فعال بسیار قوی درون چای سبز به نام کاتچین میباشد.بر اساس تحقیقات انجام شده اینطور به نظر میرسد که چای سبز میتواند باعث افزایش سوخت و ساز بدن شده و به فرایند اکسیداسیون چربیها سرعت بخشد.نمونههای مورد آزمایش به مدت ۱۲ هفته و روزانه ۶۹۰ میلیگرم عصاره چای سبز مصرف کردند که پس از این مدت میزان چربی بدن آنها کاهش پیدا کرده بود.
در یک تحقیق دیگر محققان چینی پی بردند که کاتچین در مهار آنزیم (catechol-O-methyltransferase) موثر میباشد.این آنزیم باعث کاهش تولیدات نوراپینفرین در بدن میشود.نوراپینفرین هورمونی است که در چربی سوزی نقشی مستقیم دارد.به طور چکیده چای سبز دارای موادی میباشد که از طریق افزایش سوخت و ساز بدن میتواند در چربی سوزی به شما کمک کند و همچنین میتواند تولیدات هورمون نوراپینفرین در بدن را نیز افزایش دهد.
عوارض جانبی :
مصرف بیش از ۵ فنجان چای سبز در روز میتواند دارای عوارض جانبی نظیر سردرد، استفراغ و حتی ایجاد صدای زنگ در گوش شود.بیشتر این عوارض به دلیل وجود کافئین در آن میباشد.
نحوه مصرف :
عصاره چای سبز در هر زمان از روز میتواند مصرف شود.اما شما میتوانید یک وعده آن را صبح پس از برخواستن از خواب و یک وعده را قبل از رفتن به باشگاه مصرف کنید.
۳) آمینو اسیدهای شاخه دار
آمینو اسیدهای شاخه دار به واحدهای سازنده ماهیچهها شهرت دارند.آنها یک جز ضروری برای سنتز پروتئین میباشند و حدود ۳۵% حجم ماهیچهها را تشکیل میدهند. بدن شما در دوره کات به دلیل کمبود کالری برای اینکه بتواند انرژی خود را تامین کند ابتدا به سراغ تجزیه ماهیچهها خواهد رفت.آمینو اسیدهای شاخه دار در این مقطع مخصوصا میتوانند بسیار به شما کمک کنند زیرا با مصرف آنها در دوره کات میزان سنتز پروتئین بیشتر خواهد شد و اینگونه بدن میتواند در برابر تجزیه ماهیچهها مقاومت کند.مصرف آنها همچنین باعث خواهد شد که شما بتوانید با شدت بیشتری تمرینات خود را انجام دهید.
عوارض جانبی :
از عوارض جانبی احتمالی مصرف آمینو اسیدهای شاخه دار میتوان به از دست دادن تعادل و خستگی شدید بعد از تمرین اشاره کرد.
نحوه مصرف :
بهترین زمان مصرف آمینو اسیدهای شاخه دار زمانهای نزدیک به تمرین میباشد.معمولا افراد نوع پودری آمینو اسیدهای شاخه دار را به نوع قرص آن ترجیح میدهند زیرا میتوانند حین تمرین نیز به صورت نوشیدنی از آن استفاده کنند.
۴) سی ال ای (CLA)
(CLA) یک اسید چرب ضروری میباشد که به دلیل خواص چربی سوزی خود دارای محبوبیت بسیار زیادی میباشد.در یک تحقیق انجام شده ۴۷ فرد مورد آزمایش به ۵ گروه تقسیم شدند. به یک گروه دارویی بی تاثیر داده شد اما به ۴ گروه دیگر به ترتیب ۱.۷ گرم، ۳.۴ گرم، ۵.۱ گرم و ۶.۸ گرم (CLA) به مدت ۱۲ هفته داده شد.گروههایی که از (CLA) مصرف کرده بودند به شکل قابل توجهی توانستند چربی بدن خود را کاهش دهند اما در این تحقیق مشخص شد که مقادیر بیشتر از ۳.۴ گرم نمیتواند تاثیرات مثبت اضافه داشته باشد.
عوارض جانبی :
بر اساس اعلام سایت (WebMD)، سی ال ای به احتمال بسیار فراوان دارای هیچگونه عارضه جانبی نمیباشد اگر حدود ۵-۱۰% کالری روزانه شما را تشکیل دهند اما مصرف آن توسط زنان باردار توصیه نمیشود.
نحوه مصرف :
بهترین حالت مصرف (CLA) همراه وعدههای غذائی میباشد.اگر مکمل (CLA) مصرفی شده در هر وعده حدود ۱ گرم میباشد میتوانید همراه وعدههای صبحانه، ناهار و شام خود مصرف کنید.
۵) روغن ماهی
روغن ماهی نیز یکی دیگر از اسیدهای چرب ضروری میباشد که جدایی از نوع اهداف شما باید آن را مصرف کنید. روغن ماهی دارای مزایای بسیار زیادی میباشد به طوری که در بهبود پوست تا بهبود فعالیتهای مغزی تاثیر گذار میباشد. در تحقیقات انجام شده مشخص شد که روغن ماهی میتواند باعث تحریک آنزیمهای تجزیه کننده چربیها شود همچنین میتواند باعث بهبود جریان خون به ماهیچهها شود.
عوارض جانبی :
بر اساس سایت (WebMD) روغن ماهی به احتمال زیاد برای همه افراد از جمله زنان باردار و مادران شیرده در صورتی که در دوزهای ۳ گرمی یا کمتر مصرف شود بدون عوارض میباشد.مصرف بیشتر از ۳ گرم در روز میتواند باعث سوزش معده، حالت تعوع و حتی تضعیف دستگاه ایمنی بدن شود که نتیجه آن آسیب پذیری بدن در برابر بیماریها میباشد.یکی دیگر از عوارض جانبی مصرف روغن ماهی بوی بد دهان میباشد.
نحوه مصرف :
همانند (CLA) روغن ماهی نیز بهتر میباشد که همراه وعدههای غذائی مصرف شود.اگر مکمل روغن ماهی شما در هر وعده حاوی ۳۰۰ میلیگرم میباشد میتوانید همراه وعدههای صبحانه، ناهار و شام خود دو وعده از آن استفاده کنید.