رضایت ناشی از هر پاداشی که مغز می دهد شما را به تکرار یک رفتار خاص ترغیب می کند.این هورمون باعث میشود که بخواهید رفتارهای خاصی را تکرار و آن ها را چه سالم و چه ناسالم به عادت تبدیل کنید. (مانند سوءمصرف مواد یا سیگار کشیدن)دانستن این که چه زمانی دوپامین ترشح میشود و چه زمانی میتوانید انتظار داشته باشید که خلقوخوی شما با ترشح این هورمون کمی بهتر شود، مفید است.
غذا خوردن
هر فعالیتی که از نظر تکاملی برای رفاه و بقای ما ضروری است، منجر به ترشح دوپامین میشود. این که بتوانید غذا پیدا کنید و آن غذا را بخورید قطعاً در این دسته قرار میگیرد.
نوشیدن آب
نوشیدن آب باعث ترشح دوپامین در مغز شما میشود، اما نوشیدن آب همیشه دوپامین آزاد نمیکند. زمانی این اتفاق میافتد که شما واقعاً تشنه باشید و به آب نیاز داشته باشید؛مانند بعد از یک تمرین سخت یا در یک روز گرم.
رابطه جنسی
در طول فعالیت جنسی، سیل هورمونهای احساس خوب در سراسر بدن ما ترشح میشود و مراکز پاداش را در مغز روشن میکند.
سرگرمیها
بهگفته دانشمندان ، سرگرمی هایی چون حرکات کششی ، ورزش، بازیها و … میتواند به ترشح دوپامین در مغز کمک کند.
دریافت نور خورشید
بهخوبی ثابت شده است که کوتاه شدن دورههای قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند به کاهش سطوح انتقالدهندههای عصبی تقویتکننده خلقوخو، از جمله دوپامین منجر شود و قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند آن ها را افزایش دهد.
مواد غذایی تقویتکننده دوپامین
دوپامین از اسید آمینه تشکیل شده وال- فنیلآلانین اسید آمینه ضروری برای افزایش آن است؛ در نتیجه برای افزایش این هورمون باید موادغذایی مصرف شود که شامل ال- فنیلآلانین باشد، زیرا در بدن به تیروزین و تیروزین هم به دوپامین تبدیل میشود. تیروزین در مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت، محصولات لبنی و سویا و دیگر مواد غذایی مانند سیب، شکلات، بادامزمینی، بلغور، لوبیا، سبزیجات برگ سبز، قهوه و جنسینگ وجود دارد.
مواد غذایی پروبیوتیکدار
معده حاوی سلولهای عصبی زیادی است که یک انتقالدهنده عصبی مثل دوپامین را تولید میکند؛ از این رو استفاده از مواد غذایی پروبیوتیکدار مثل ماست و کفیر میتواند باعث افزایش دوپامین شود.
مواد غذایی حاوی منیزیم
منیزیم خاصیت ضد افسردگی دارد. خوردن غذاهای حاوی منیزیم باعث افزایش دوپامین و کاهش احساس افسردگی در افراد میشود.
چای سبز
چای سبز دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است؛ آنتیاکسیدان روی مغز تاثیر میگذارد و باعث بهبود روابط عصبی بین سلولهای مغز و تر شح دوپامین میشود.
زردچوبه
کورکومین ماده فعال زردچوبه است. کورکومین به علت داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی باعث افزایش سطح دوپامین میشود.
مواد غذایی که باعث اختلال دوپامین می شوند
همچنین غذاهایی شامل چربیهای اشباع مانند چربی حیوانی، روغن پالم و روغن نارگیل باعث اختلال در عملکرد دوپامین میشوند که نباید از آنها استفاده شود.
خواب کافی
کمبود خواب باعث کاهش گیرندههای دوپامین در مغز میشود؛ دوپامین و خواب رابطه مستقیم دارند، با خواب کافی میزان دوپامین افزایش می یابد. همچنین افرادی که شببیداری دارند، صبح روز بعد مغزشان دوپامین دریافت نمیکند و تمرکز آنها در طول روز کاهش مییابد.