بیش از نیمی از آمریکاییهای بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا هستند یا توده استخوانی کم دارند. همچنین پیش بینی میشود شیوع پوکی در زنان بالای 50 ساله و بالاتر تا سال 2030 به 13.6 میلیون نفر برسد. پوکی استخوان، خطر شکستگیهای استخوانی را بیشتر میکند که در سنین بالاتر میتواند با مرگ و میر نیز همراه باشد.
میدانیم که علاوه بر داشتن فعالیت فیزیکی منظم و مستمر، تغذیه در طول عمر نیز برای حفظ سلامت و تراکم استخوان بسیار مهم است. میوهها و سبزیجاتی که سرشار از ترکیبات فعال زیستی ـ مانند اسید فنولیک، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند ـ به طور بالقوه میتوانند به محافظت در برابر پوکی استخوان کمک کنند. یکی از میوههایی که در چندین سال اخیر از این نظر مورد توجه قرار گرفته، آلو خشک است.
آلو خشک به عنوان یک ملین و کمک کننده به تنظیم حرکات دستگاه گوارش و مبارزه با یبوست و هموروئید، بسیار معروف است که این ویژگی به محتوای فیبر بالای غذایی آن نسبت داده میشود. احتمالاً وجود فنولیکها و سوربیتول در این میوه نیز در این ویژگی آن بیتأثیر نیست. اما به غیر از این، ویژگیهای مفید دیگری نیز در آلو خشک وجود دارد که توجه دنیا رو به خود جلب کرده است. بر اساس مطالعات جدید، مصرف آلو خشک به جلوگیری یا به تأخیر انداختن از دست دادن استخوان در زنان یائسه کمک میکند.
یائسگی و پوکی استخوان در زنان
دانشمندان میگویند، کم کردن التهاب در بدن، از تحلیل استخوان پیشگیری میکند. میوهها و سبزیجات، ترکیبات ضدالتهابی فراوانی دارند؛ بنابراین، انتخاب مناسبی برای محافظت از استخوان محسوب میشوند. میوهها و سبزیجات، حاوی ترکیبات پلیفنولی هستند که احتمالاً مسئول کاهش التهاب در بدن نیز میباشند. در این میان، آلو یکی از میوههایی است که میتوان گفت ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن بسیار بالایی دارد و سرشار از انواع مواد مغذی از جمله ویتامین K، منیزیم، پتاسیم و بور است که همگی برای سلامت استخوان بسیار حیاتی هستند.
آزمایشات بالینی نشان داده است آلو خشک، ضعیف شدن استخوانها در زنان یائسه را ـ که بر اثر کم شدن هورمون استروژن ناشی از افزایش سن در زنان رخ میدهد ـ کند یا معکوس میکند.
آلو خشک چگونه به سلامت استخوان کمک میکند؟
اثرات مفید آلو خشک بر سلامت استخوان ممکن است تا حدی به دلیل انواع فنولیک موجود در میوه باشد. آلو خشک یا عصارههای آن تشکیل استخوان را تقویت کرده و از جذب کلسیم استخوان به داخل خون جلوگیری میکنند. به این ترتیب، تراکم مواد معدنی در استخوان (BMD) بهبود پیدا میکند.
این بررسی نشان میدهد که زنان یائسه میتوانند با خیال راحت آلو خشک را بهعنوان بخشی از میوه مصرفی خود در رژیم غذایی روزانه بگنجانند تا از اثرات محافظتی آن بر کاهش تراکم استخوان بهره مند شوند.
تحقیقات مصرف آلو در مردان چه میگوید؟
طبق تحقیقات دانشمندان، افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو نقش مهمی در ایجاد پوکی استخوان دارد.