خواص و مضرات سیب زمینی
روشهای پخت سیب زمینی
با این وجود، مهم نیست که چگونه آنها را برش میدهید، سیب زمینیها یک غذای نشاستهای هستند که به راحتی آماده شده و ارزش سیرکنندگی بالایی دارند. راههای زیادی برای پختن سیب زمینی وجود دارد. شما میتوانید آنها را پوره کنید، به سالاد اضافه کنید، گراتن یا دلمه درست کنید، سرخ یا کبابی کنید و در دورهمیهای خانوادگی و دوستانه خود از خوردن آنها لذت ببرید.
در هر صورت، روشهای پخت مختلف، ضمن این که روی محتوای مواد مغذی و ارزش غذایی سیب زمینی تأثیرات متفاوتی دارد، باعث ایجاد بافت و طعمهای متفاوت در سیب زمینی میشود:
جوشاندن یا آب پز کردن سیب زمینی (Boiling)
سرخ کردن سیب زمینی (Frying)
پختن سیب زمینی (Baking)
البته اضافه کردن خامه، پنیر یا کره میتواند روی ارزش غذایی سیب زمینی تأثیر قابل توجهی بگذارد و محتوای چربی، کالری و سدیم آن را افزایش دهد.
برشته کردن (Roasting)
مایکروویو (Microwaving)
نکاتی برای پختن سیب زمینی
اگر عجله دارید سیب زمینی را خرد کنید. سیب زمینیها وقتی به قطعات کوچک بریده میشوند، سریعتر پخته میشوند.
سیب زمینیهای برش خورده و خام را در آب نگهداری کنید. زیرا هنگامی که سیب زمینی برش داده میشود و برای مدتی در معرض هوا میماند، گوشت سیب زمینی اندکی تغییر رنگ میدهد، زیرا کربوهیدراتها با هوا واکنش میدهند. هرچند هنوز هم برای خوردن مناسب هستند، اما اگر میخواهید سیب زمینیهای تازه و خوشرنگی داشته باشید، سیب زمینیهای ورقه شده را در آب نگه دارید تا آماده طبخ شوند.
برای پخت سریعتر سیب زمینی را آب پز کنید. در بسیاری از دستورالعملهای سیب زمینی، باید آنها را بجوشانید تا نرم شوند. سیب زمینیها را همیشه در قابلمه آب سرد بیندازید و با هم به جوش بیاورید تا یکنواخت بپزند.
سیب زمینی برای دستورالعملهایی مانند سیب زمینی سرخ شده، پوره شده، برشته شده و غیره را میتوان تا دو روز قبل برش داد و در آب خیس کرد. شستن سیب زمینیها قبل از پختن به حذف نشاسته اضافی کمک میکند که میتواند بافت و حس دهان بسیاری از غذاهای سیب زمینی را بهبود بخشد. اگر میخواهید سیب زمینیها را سریع بپزید، آنها را به قطعات کوچکتر برش دهید. برای مثال، برای پوره سیب زمینی سریع، به جای جوشاندن کل سیب زمینی، سیب زمینیها را به چهار قسمت تقسیم کنید.
انواع سیب زمینی
سیب زمینی سفید (white potato)، اندازه کوچک تا متوسط، گرد یا کشیده است و پوست سفید یا برنزه و گوشتی سفید دارد. نشاسته آن متوسط است، کمی خامهای است و بافت کمی متراکم دارد و پوست آن نازک و ظریف است. به طور نامحسوس شیرین است و محتوای قند آن نیز کم است. برای پوره، بخارپز کردن، سالاد و سرخ کردن مناسب است. سیب زمینی سفید بعد از پختن به خوبی شکل خود را حفظ میکند. پوست آن نازک است بنابراین بدون نیاز به پوست کندن، میتوانید از آن در پوره استفاده کنید و بافت نرم و مخملی پوره داشته باشید. کباب کردن آن طعم کاملتری به آن میدهد. میتوانید این سیب زمینی را به سالاد خود اضافه کنید.
سیب زمینی روست یا پوست قهوهای (Brown Rossets)، اندازهای متوسط تا بزرگ دارد. بیضی شکل، مستطیلی یا کمی پهن است. رنگ آن قهوهای روشن تا متوسط یا قهوهای مایل به قرمز، پوست آن توری، زبرتر و ناهموارتر و گوشت آن سفید تا زرد کمرنگ است. بافتی نشاستهای، آردی و سبک دارد. طعمی ملایم و خاکی دارد و محتوای قند آن متوسط است. آب کمتری جذب میکند و برای پختن در فر، پوره کردن و سرخ کردن مناسب است.
روستها برای پوره سیب زمینی سبک و کرکی ایدهآل هستند. آنها همچنین به صورت ترد و قهوهای طلایی، سرخ میشوند و سیب زمینی انتخابی برای پخت هستند. طعم لطیف و بافت کرکی آنها به خوبی با انواع روکشها، از خامه ترش سنتی و پیازچه گرفته تا طعمهای تند و مدیترانهای یا لاتین هماهنگ میشود.
سیب زمینی طلایی یا زرد (Yukon Gold)، پوستی نازک، صاف و متمایل به زرد دارد و درون آن نیز زرد یا سفید است. این سیب زمینی برای تهیه پوره و پخت و پز مناسب است.
سیب زمینی شیرین (Sweet Potato)، شیرین، نرم و خامهای است. در ایران در بلوچستان و برخی مناطق دیگر کشت میشود. پوستی مسی رنگ و گوشتی نارنجی دارد. البته در سراسر جهان گونههای دیگری از این سیب زمینی رشد میکند که رنگهای مختلف سفید، کرم، زرد، بنفش مایل به قرمز و بنفش تیره دارند. طعم شیرین آن از طریق روشهای پخت و پز مانند برشته کردن بیشتر میشود. این سیب زمینی شاخص گلیسمیک و بار گلایسمیک بالایی نیز دارد.
سیب زمینی شیرین یکی از منابع اصلی بتاکاروتن یا پیش ساز ویتامین A هستند. سیب زمینی مرطوب با گوشت نارنجی غنیترین منبع بتاکاروتن است. سیب زمینی شیرین با گوشت بنفش از نظر آنتوسیانین غنیتر است. این دو فیتوکمیکال، از گروه آنتیاکسیدانها هستند و برای سلامتی انسان بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
سیب زمینی قرمز (Red Potato)، اندازه ای کوچک تا متوسط دارد. گرد یا کمی مستطیل است. رنگ پوست آن کاملاً قرمز و صاف و نازک و گوشت آن سفید است. بافتی مومی شکل، مرطوب و صاف و خامهای و طعمی شیرین و محتوای قند متوسط ملایم دارد. به دلیل بافت مومی، گوشت آن در طول پخت تغییر نمیکند و سفت میماند. پوست قرمز و نازک آنها رنگ و بافت جذابی به غذاهای جانبی یا سالاد میبخشد. سیب زمینی قرمز اغلب برای تهیه سالاد سیب زمینی یا افزودن به سوپ و خورش استفاده میشود، اما میتوان آن را به صورت پخته یا پوره نیز سرو کرد.
ادعای رژیم کاهش وزن سیب زمینی، دروغ یا واقعیت؟
هر چند که سیب زمینی منبع خوبی از انواع مواد مغذی است و به دلیل داشتن ترکیب مهارکننده پروتئیناز2 و کالری پایین (530 تا 1300 کالری، به ازای 9/0 تا 3/2 کیلوگرم) در مقایسه با میانگین مصرف روزانه یک بزرگسال (1800 تا 3500 کالری)، به مهار گرسنگی و کاهش وزن کمک میکند، اما به دلیل بسیار کم کالری بودن و نداشتن پروتئین کافی، سطح متابولیسم را کاهش داده و باعث تحلیل توده عضلانی میشود، یک رژیم بسیار محدود کننده است و فاقد بسیار از مواد مغذی است که بدن به آنها نیاز دارد، برای کاهش وزن کوتاه مدت مناسب است و راه حل بلندمدتی محسوب نمیشود و تنها تا زمانی موثر خواهد بود که بتوانید آن را رعایت کنید و در صورت بازگشت به رژیم غذایی معمولی، وزن از دست داده دوباره برمیگردد. علاوه بر این، رژیمهای بسیار کم کالری متابولیسم را کاهش داده و توده عضلانی را کاهش میدهند. همچنین، این رژیم ممکن است منجر به رفتارهای ناسالم غذایی شود. در هر صورت هیچ مطالعه علمی، این ادعاها را ثابت نکرده است!
سیب زمینی سبز !
چرا سیب زمینی سبز میشود؟
در فرایند سبز شدن، سیب زمینیهای با پوست زرد روشن یا قهوهای روشن به سبز تبدیل شوند. این فرآیند در سیبزمینیهای با پوست تیرهتر نیز رخ میدهد، اگرچه رنگدانههای تیره ممکن است آن را پنهان کنند، اما با کندن قسمتی از پوست و بررسی لکههای سبز رنگ زیر آن، میتوانید متوجه شوید که سیب زمینی تیره رنگ سبز شده است. کلروفیلی که به برخی از سیب زمینیها رنگ سبز میدهد، کاملاً بیضرر است. در واقع این کلروفیل در بسیاری از غذاهای گیاهی که هر روز میخوریم، وجود دارد. با این وجود، سبز شدن در سیب زمینی نشان دهنده تولید یک ترکیب سمی و نامطلوب به نام سولانین است. سولانین طعم تلخی ایجاد میکند و باعث ایجاد احساس سوزش در دهان یا گلو افرادی میشود که به آن حساس هستند.
چه مقدار سولانین سمی است؟
این بدان معناست که، با توجه به این که سطح قابل قبول سولانین در سیب زمینی، 20 میلی گرم به ازای 100 گرم سیب زمینی است، بنابراین، خوردن یک سیب زمینی 450 گرمی، که مقدار سولانین فراتر از این مقدار باشد، میتواند یک فرد 50 کیلوگرمی را بیمار کند. حال اگر مقدار سولانین بیشتر از این مقدار باشد یا فرد وزن کمتری داشته یا کودک باشد، مقادیر کمتر سولانین میتواند او را بیمار کند. علائم مسمومیت با سولانین؛ تهوع، استفراغ، اسهال، تعریق، سردرد و درد معده است. علائم نسبتاً خفیفی مانند اینها باید در عرض 24 ساعت برطرف شوند. در موارد شدید، عوارض شدیدی مانند فلج، تشنج، مشکلات تنفسی، کما و حتی مرگ گزارش شده است.
آیا پوست کندن یا آب پز کردن سیب زمینی سبز، موثر است؟
جوشاندن و سایر روشهای پخت، از جمله آب پز کردن، مایکروویو یا سرخ کردن، سطح سولانین را به میزان قابل توجهی کاهش نمیدهند و نمیتوانند خوردن آن را ایمنتر کنند.
بنابراین، اگر یک سیب زمینی فقط چند لکه سبز کوچک دارد، میتوانید آنها را برش بزنید یا سیب زمینی را پوست بگیرید. از آنجا که سولانین نیز در غلظتهای بالاتر در اطراف چشم یا جوانههای سیب زمینی تولید میشود، باید آنها را نیز حذف کرد. با این حال، اگر سیب زمینی بسیار سبز است یا طعم تلخی (نشانه وجود سولانین) دارد، بهتر است آن را دور بریزید.
سولانین تقریباً به طور انحصاری در پوست و 1/8 اینچ اول (3.2 میلی متر) گوشت قرار دارد. صاف کردن پوست و گوشت سبز زیر آن می تواند بیشتر آن را از بین ببرد (5).
چگونه از سبز شدن سیب زمینی جلوگیری کنیم؟
معمولاً سیبزمینیهایی که حاوی سطوح غیرقابل قبول سولانین هستند، به فروشگاه نمیرسند. با این وجود، اگر روش انبارداری یا نگهداری آن در خانه مناسب نباشد، میتواند سولانین تولید کند. بنابراین، نگهداری مناسب سیب زمینی برای جلوگیری از ایجاد سطوح بالاتر سولانین مهم است. آسیب فیزیکی، قرار گرفتن در معرض نور و دماهای بالا یا پایین، عوامل اصلی تحریک سیب زمینی برای تولید سولانین هستند.
در هر صورت، پوست کندن سیب زمینی سبز میتواند به کاهش سطح سولانین کمک کند، اما زمانی که سیب زمینی سبز شد، بهتر است آن را دور بریزید.
بهترین راه برای نگهداری سیب زمینی چیست؟
دقت در هنگام خرید
سیب زمینی نباید سبز باشد، این ویژگی در سیب زمینی های روشن قابل تشخیص است اما در سیب زمینی هایی که قهوهای تیره هستند، لازم است با ناخن اندکی سطح سیب زمینی را بخراشید تا مطمئن شوید سبز نیستند. در صورت امکان از خرید سیب زمینیهایی که رنگ قهوهای تیره دارند، پرهیز کنید.
سیب زمینی باید در هنگام لمس، سفت باشد، سیب زمینیهای نرم از قبل، شروع به تحلیل رفتن کردهاند، بنابراین هنگام خرید، سیب زمینیهای سفتتر و روشنتر را انتخاب کنید.
پوست سیب زمینی باید صاف باشد، سیب زمینیهایی که در اثر دماهای سرد آسیب دیدهاند، ممکن است پوست حفرهای و نقاط قهوهای پیدا کنند، بنابراین سیب زمینیهای صاف را انتخاب کنید.
سیب زمینیها ممکن است در هنگام برداشت یا حمل و نقل آسیب ببینند. سیب زمینیهایی که صدمه قابل مشاهده دارند، سریع تر خراب میشوند، بنابراین سیب زمینیهایی را انتخاب کنید که بدون کبودی یا جراحت هستند.
جوانه روی سیب زمینی، نشاندهنده اولین مراحل فساد در سیب زمینی است. بنابراین از خرید سیب زمینیهای جوانه زده اجتناب کنید.
در صورتی که در منطقه شما، گونههای متفاوت سیب زمینی وجود دارد، میتوانید آنها را نیز امتحان کنید. سیب زمینیهایی که گوشت آبی یا بنفش دارند، نسبت به سیب زمینیهای سنتی با گوشت سفید، محتوای آنتی اکسیدانی بیشتری دارند.
دمای ذخیره سازی
نگهداری سیب زمینیها در دمای سرد بیش از چهار برابر، ماندگاری آنها را در مقایسه با دمای اتاق افزایش میدهد. نگهداری در دمای پایینتر به حفظ محتوای ویتامین ث آنها هم کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد سیبزمینیهایی که در دمای خنک نگهداری میشوند، تا 90 درصد محتوای ویتامین ث خود را به مدت چهار ماه حفظ میکنند، در حالی که سیبزمینیهایی که در دمای اتاق گرمتر نگهداری میشوند، تقریباً 20 درصد ویتامین ث خود را پس از یک ماه از دست میدهند. نگهداری در دمای کمی بالاتر از یخچال، یک راه عالی برای افزایش عمر مفید و حفظ محتوای ویتامین ث است.
دمای یخچال یا انجماد برای نگهداری سیب زمینی مناسب نیست، زیرا؛
دمای بسیار پایین میتواند باعث “شیرینی ناشی از سرما” شود. در این پدیده، نشاسته موجود در سیب زمینی به قندهای سادهتر تبدیل میشود. قندهای ساده در هنگام سرخ شدن یا قرار گرفتن در معرض دمای بسیار بالای پخت و پز، میتوانند مواد سرطانزا به نام آکریل آمیدها را تشکیل دهند، بنابراین بهتر است سطح آن را پایین نگه دارید. در دمای یخچال امکان دارد سطح سولانین سیب زمینی نیز بیشتر شود.
در دمای انجماد، آب درون سیب زمینی منبسط شده و تشکیل کریستالهای یخی میدهد که ساختار دیواره سلولی را میشکند. این حالت باعث میشود هنگام یخ زدایی، بافت سیب زمینی نرم و غیرقابل استفاده شود. علاوه بر این، سیب زمینی خام در صورت قرار گرفتن در معرض هوا در فریزر، قهوهای میشود، زیرا آنزیمهایی که سبب قهوهای شدن سیب زمینی میشوند، در دمای انجماد نیز همچنان فعال هستند. منجمد کردن سیب زمینی کمی یا کامل پخته شده، اشکالی ندارد، زیرا فرآیند پخت، آنزیمهای قهوهای شدن را غیرفعال میکند و از تغییر رنگ آنها جلوگیری میکند.
بنابراین، اگر جای کافی خنک برای نگهداری سیب زمینی ندارید، فقط به اندازه مصرف کوتاه مدت خود بخرید، آنها را در یک کیسه مات در پشت کابینت یا کشو نگهداری کنید، جایی که کاملاً از نور و گرما محافظت شود.
دور نگداشتن از نور
توجه به جریان هوا
قبل از نگهداری نشویید
همیشه سیب زمینی ها را درست قبل از استفاده بشویید، با برس سبزیجات پوست آن را تمیز کنید تا آلودگیهای باقیمانده روی پوست کاملاً از بین برود. اگر نگران آفت کش ها هستید، می توانید از محلول سرکه یا نمک 10 درصد به جای آب ساده به تنهایی استفاده کنید. این محلول، بیش از دو برابر آب به تنهایی، آلودگیهای باقیمانده را از بین میبرد.
از سایر میوهها و سبزیجات دور نگه دارید
نگهداری سیب زمینی در نقطه دور از این میوهها و سبزیجات در یک انبار سرد، تاریک و دارای تهویه مناسب بهترین گزینه است.
قبل از انبار، به سیب زمینیهای خانگی رسیدگی کنید
این رسیدگی شامل نگهداری در دماهای نسبتاً بالا، معمولاً در حدود 65 درجه فارنهایت (18 درجه سانتیگراد) و سطوح رطوبت 85 تا 95 درصد به مدت دو هفته است. میتوانید از یک کمد کوچک تاریک یا حمام خالی با بخاری و کاسه آب، یا از یک فر خالی که کمی باز گذاشته شده، با یک لامپ ۴۰ وات برای گرما و یک کاسه آب برای رطوبت استفاده کنید.
این شرایط به پوست اجازه میدهد تا ضخیم شود و به التیام هر گونه آسیب جزئی که ممکن است در حین برداشت رخ داده باشد، کمک میکند و احتمال پوسیدگی در طول ذخیره سازی را کاهش میدهد.
نگهداری سیب زمینی خام بدون پوست یا پخته شده
میتوانید با پوشاندن برشهای پوست کنده و بریده شده با یک یا دو اینچ آب و قرار دادن آنها در یخچال تا زمان استفاده، از تغییر رنگ آنها جلوگیری کنید. برشهای خام سیب زمینی تا یک روز در آب قابل نگهداری هستند. با این حال، اگر بیش از 24 ساعت در آب باقی بمانند، آب زیادی جذب میکنند و خیس و بی مزه میشوند. بنابراین، از این روش فقط برای سیب زمینیهایی استفاده کنید که در همان روز پخته میشوند. برای نگهداری طولانیتر، از بستهبندی خلاء استفاده کنید، تکنیکی که در آن تمام هوا از بستهبندی خارج میشود و آن را محکم میبندند. سیب زمینیهای بسته بندی شده وکیوم تا یک هفته در یخچال ماندگاری دارند.
در حالی که سیب زمینی پخته شده و خنک شده دارای برخی فواید سلامتی است، اما برای جلوگیری از فساد و مسمومیت غذایی، باید آنها را ظرف سه یا چهار روز مصرف کرد. سیب زمینی پخته شده به مدت سه تا چهار روز در یخچال ـ البته، ممکن است آبکی یا صمغی شوند، زیرا نشاسته سیب زمینی تغییر شکل داده و با سرد شدن، آب آزاد میکند ـ قابل نگهداری است. اما اگر قصد ندارید ظرف چند روز سیب زمینی پخته شده بخورید، بهتر است آنها را در فریزر نگهداری کنید.
سیب زمینی پخته شده در فریزر، تا یک سال قابل نگهداری است، کیفیت آن تا حدودی حفظ میشود و قهوهای نمیشود، زیرا پختن سبب از بین رفتن آنزیم تغییر رنگ سیب زمینی میشود. مانند همه محصولات منجمد، باقی مانده سیب زمینی اگر در فریزر از هوا محافظت شود، بیشترین ماندگاری را خواهد داشت. برای این کار از یک کیسه پلاستیکی یا ظرف نگهداری استفاده کنید و قبل از بستن، همه هوای داخل آن را خارج کنید.
هنگام مصرف، قبل از گرم کردن و سرو، یک شب آن را در یخچال قرار دهید تا یخزدایی شود. این کار باعث میشود بافت آن نسبت به یخزدایی سریع در مایکروویو بهتر و مطلوبتر باشد.