مایکروویو و سلامت
اما آیا واقعاً باید نگران ایجاد سرطان در اثر تشعشعات مایکروویو باشیم؟ در این مقاله ضمن مرور نتایج برخی مطالعات در این زمینه، نظرات و توصیههای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و داروی امریکا نیز ارائه میشود.
مایکروویو چیست؟
پرتوهای یونیزان با فرکانس بالا (بالاتر از 1014 هرتز) قابلیت یونیزه کردن پیوندهای اتمی در مولکولهای سلولی را دارند و قرار گرفتن بیش از حد در مقابل آنها میتواند منجر به بروز شرایط خطرناکی مانند آسیب به سلولهای زنده و همچنین زنجیره DNA شود. برعکس، تشعشعات الکترومغناطیسی غیریونیزان انرژی کافی برای جداسازی پیوندهای اتمی یا به عبارتی بیرون انداختن الکترونها از اتمها را ندارند و از 1 هرتز تا 1014 هرتز متغیر هستند.
بنابراین، امواج مایکروویو از تابشهای الکترومغناطیسی غیریونیزه کننده هستند که با مهاجرت یونها و چرخش دوقطبی، حرکت مولکولی را القا میکنند، اما ترکیب مولکولها را تغییر نمیدهند. با این حال، این تشعشعات بسته به مسافت، توان فرکانس و زمان، اثرات حرارتی بر بدن انسان ایجاد میکنند. این امواج با محدوده طول موج بین 1 میلی متر تا 1 متر و محدوده فرکانسی بین 300 مگاهرتز و 300 گیگاهرتز تعریف میشوند و معمولاً برای فرآوری صنعتی مواد غذایی با فرکانس 915 تا 2450 مگاهرتز و 2450 مگاهرتز برای مصارف خانگی استفاده میشوند.
تشعشعات الکترومغناطیس در زمینههای زیادی در صنعت مانند خطوط انتقال انرژی و ایستگاه های ترانسفورماتور، قطارهای الکتریکی، نمایشگرهای لوله اشعه کاتدی (CRT) مورد استفاده در تلویزیونها و رایانهها، کورههای القایی و ماشینهای جوشکاری، انواع سیستمهای RF فعال در صنعت، سیستمهای راداری (پیوسته و پالسی)، سیستمهای ارتباطی ماهوارهای، سیستمهای ارتباطی پرسنل (بیسیم، تلفن، وای فای و بلوتوث) و انواع لوازم برقی خانگی (تلفن بیسیم، پتوی برقی، یخچال و غیره) استفاده میشوند.
استفاده از این امواج در فناوری مواد غذایی به این دلیل بود که نتایج موفقیت آمیزی در غیرفعال سازی میکروبی نشان داد. بسیاری از مطالعات نشان دادند استفاده از این فناوریها با افزایش ماندگاری مواد غذایی، افزایش میزان حفظ مواد مغذی در غذای فراوری شده و استفاده کمتر از مواد نگهدارنده همراه است.
تاریخچه مایکروویو
مایکروویو چگونه کار میکند؟
در اجاق مایکروویو، یک لوله الکترونی به نام مگنترون وجود دارد که انرژی الکتریکی را به مایکروویو تبدیل میکند. مگنترون قلب مایکروویو است و پس از استفاده از جریان مستقیم ایجاد شده، امواج مایکروویو با فرکانس 2450 مگا سیکل در ثانیه (2.45 گیگاهرتز) تولید میکند. به این ترتیب، هنگامی که اجاق مایکروویو روشن میشود، مایکروویوها در داخل حفره فر پخش میشوند و سپس توسط یک فن همزن منعکس میشوند تا در همه جهات پخش شوند. سپس، مایکروویوها توسط کنارههای فلزی حفره فر منعکس میشوند و توسط مواد غذایی قرار داده شده بر روی یک صفحه شیشه ای دوار داخل فر، جذب میشوند. همانطور که صفحه شیشهای همراه با غذا میچرخد، مایکروویوها به طور یکنواخت توسط تمام قسمتهای سطوح غذا جذب میشوند و اجازه میدهند به طور یکنواخت گرم یا پخته شوند.
علاوه بر این، اجاقهای مایکروویو غذا را از «درون به بیرون» نمیپزند. سطح بیرونی غذا که نزدیکترین نقطه به منبع مایکروویو است ابتدا آن را جذب میکند. سپس، مولکولهای آب درون غذا وقتی انرژی مایکروویو را جذب میکنند، به ارتعاش در میآیند، شروع به چرخش میکنند و اصطکاک بین مولکولها مستقیماً در غذایی که آن را میپزد، گرما تولید میکند. این گرما به تدریج به قسمتهای داخلی غذا منتقل میشود. به همین دلیل است که غذاهای پرآب مانند سبزیجات تازه سریعتر از سایر غذاها گرم یا طبخ میشوند. بنابراین، ترکیب غذا بر روی حرارت آن در داخل مایکروفر تأثیر میگذارد. مواد غذایی با رطوبت بالاتر سریعتر گرم میشوند. علاوه بر این، شکل و مکان غذا، یکنواختی غذا، رسانایی یا هدایت حرارتی غذا و جرم غذا نیز بر گرمایش مایکروویو تأثیر میگذارند. به این ترتیب، هرچه غذا بافت یکنواختتری داشته، هدایت حرارت آن بیشتر باشد و رطوبت بالاتر و اندازههای کوچکتری داشته باشد، سریعتر و یکنواختتر گرم میشود. همچنین غذاهایی که شکل کروی یا استوانهای دارند، در مقایسه با غذاهایی که به شکل مربع هستند، یکنواختتر گرم میشوند.
پخت و پز با استفاده از اجاقهای مایکروویو اغلب نسبت به پخت و پز معمولی از نظر انرژی کارآمدتر است، زیرا غذاها سریعتر پخته میشوند. علاوه بر این، انرژی فقط غذا را گرم میکند و کل محفظه فر گرم نمیشود و احتمال آسیب سوختگی را کاهش میدهد.
طبق برخی مطالعات، پخت و پز در مایکروویو ارزش غذایی غذاها را بیش از پخت و پز معمولی کاهش نمیدهد. در واقع، غذاهای پخته شده در مایکروویو ممکن است برخی ویتامینها و مواد معدنی را بیشتر از پخت معمولی حفظ کند، زیرا اجاقهای مایکروویو میتوانند غذا را سریعتر و بدون اضافه کردن آب بپزند.
مایکروویو و سلامت
آیا تشعشات مایکروویو ایمن است؟
چه متوجه باشیم چه نباشیم، ما انسانها روزانه در معرض تابش تشعشعات طبیعی و مصنوعی بسیاری قرار داریم. تابش شکلی از انرژی است که از منابع مختلف میآید و با سرعت نور در فضا حرکت میکند. تشعشعات الکتریکی و مغناطیسی که با هم در فضا حرکت میکنند، یک “میدان الکترومغناطیسی” یا “امواج الکترومغناطیسی” را تشکیل میدهند، زیرا دارای خواص موج مانند هستند.
طیف الکترومغناطیسی طیف وسیعی از امواج رادیویی بسیار بلند تا پرتوهای گامای بسیار کوتاه را در بر میگیرد. اجزای تشعشعات الکترومغناطیسی شامل امواج رادیویی از ایستگاههای رادیویی، مایکروویو در اجاقهای مایکروویو، مادون قرمز مورد استفاده در دید در شب ساطع میشوند. نور مرئی تنها تشعشعی است که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است. پرتوهای فرابنفش ساطع شده از خورشید، اشعه ایکس که در پزشکی و اشعه گاما که در اسکن PET استفاده میشود، همگی انواع تشعشاتی هستند که بسیاری از ما روزانه با آنها مواجه هستیم.
همانطور که گفتیم، پرتوهای یونیزان مانند پرتوهای ایکس و گاما، به دلیل بالا بودن سطح انرژی، توانایی حذف الکترون از اتمها و مولکولها را دارند و میتوانند به مولکولها و حتی DNA سلول آسیب بزنند. اما، تشعشعات غیریونیزان مانند امواج مایکروویو و رادیویی انرژی کمتری دارد. این انرژی به حرکت اتمها در یک مولکول و ایجاد ارتعاش در آن منجر می شود اما توانایی کافی برای یونیزه کردن آن و حذف الکترون از اتم یا مولکول را ندارد. بنابراین، ظاهراً ایمنتر است، زیرا مولکولهای درون سلولهای انسان را تغییر نمیدهد. بر اساس این دیدگاه، اجاق مایکروویو چه برای محصولات خود (غذاها و نوشیدنیها) و چه برای مصرف کنندگان آن ایمن است.
آیا تشعشات مایکرویو باعث ایجاد یا پیشرفت سرطان میشود؟
بیماریهای سرطان بسیار گستردهاند و بروز آنها به عوامل متعددی وابسته است، از قرار گرفتن در معرض مواد سرطانزا یا اشعه، سبک زندگی ـ مانند تغذیه، شرایط روحی روانی، دخانیات و … ـ، تا جهشهای ژنتیکی ارثی و سن و …. بنابراین شاید برای اثبات این ادعا که اشعه مایکروویو منجر به سرطان میشود، نیاز به بررسیهای بسیار دقیقتر و طولانیتر و در جمعیتهای بزرگتر داریم.
اینکه تشعشعات یونیزان شامل پرتوهای فرابنفش، اشعه ایکس و پرتوهای گاما، صرفنظر از منابع آن ـ اشعه UV نور خورشید، رادیوگرافی، شکافت هستهای، رادیونوکلئیدها ـ سرطانزا است، مسئلهای ثابت شده است. تحقیقاتی که روی بازماندگان بمبهای اتمی پرتاب شده در هیروشیما و ناکازاکی، انجام شد، نشان داد بروز سرطان خون پس از یک دوره متوسط نهفته در حدود هفت سال افزایش یافت و همچنین سطح مرگ و میر ناشی از کارسینومای تیروئید، پستان، روده بزرگ و ریه نیز بیشتر شد . اما طبق نتایج برخی تحقیقات، تشعشعات غیریونیزان باعث سرطان نمیشوند. بروز سرطان ناشی از تشعشعات غیریونیزان نادر است و مستلزم قرار گرفتن در معرض طولانی مدت با دوزهای بالا است .
یک مطالعه نشان داد مصرف غذاهای پخته شده در اجاق های مایکروویو اثرات سرطانی بر خون دارد . این مطالعه ادعا میکند پس از مصرف غذاهای پخته شده در مایکروویو، مقادیر هموگلوبین (Hb)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لنفوسیتهای پاسخ دهندگان کاهش یافت. اعتقاد بر این است که اگر امواج مایکروویو از اجاقها نشت کند، اثر سرطان زایی بیشتر است. به همین دلیل مطالعات متعددی انجام شده است. این مطالعات نشان دادند امواج مایکروویو تشعشعات غیریونیزان هستند، بنابراین کمتر احتمال دارد که نئوپلاسم (رشد غیرطبیعی سلولها یا تومور) ایجاد کنند، زیرا توانایی تغییر مولکولهای مواد را ندارند .
آیا تشعشعات مایکروویو باعث سوختگی میشود؟
امواج مایکرویو چه خطرات بالقوهای بر سلامتی انسان و مواد غذایی دارند؟
با این وجود، برخی از مطالعات ثابت کردهاند که امواج مایکروویو میتوانند آسیبهایی مانند آسیبهای حرارتی، بیماریها و موارد مشابه به انسان وارد کنند. به عنوان مثال، استفاده از اجاق مایکروویو برای گرم کردن شیر کودک در شیشه شیر نامناسب است، زیرا تجمع بخار در یک ظرف دربسته مانند شیشه شیر میتواند باعث انفجار شیر شود. بنابراین، رفتار نامناسب ممکن است ما را در معرض خطراتی قرار دهد. علاوه بر این، تشعشعات مایکروویو سبب میشود ساختار پروتئینی شیر فرمولا تغییر کند و یکی از اسیدهای آمینه آن (ال ـ پرولین) به ایزومر دیگری (دی ـ پرولین) تبدیل میشود که گفته میشود نفروتوکسیک (سمی برای کلیه) و نوروتوکسیک (سمی برای سیستم اعصاب) است .
آیا ارزش مواد مغذی با پختن در مایکروویو کاهش مییابد؟
اما یک مطالعه در مورد اثرات پخت و پز در مایکروویو بر روی ترکیبات زیست فعال موجود در کلم بروکلی نشان داد که سطح تمامی ترکیبات مورد مطالعه به ویژه ویتامین C کاهش یافته است. این تلفات عمدتاً به دلیل تخریب و شسته شدن بافت ماده غذایی است .. یک مطالعه دیگر در سال 2021 نشان داد که خشک کردن گلچههای کلم بروکلی در مایکرویو با هدف کاهش آب موجود در آن برای کمتر کردن فسادپذیری آن، تأثیری بر فعالیت آنتیاکسیدانی کلم ندارد .. بر اساس نتایج یک مطالعه دیگر که تأثیر انواع پخت بر فیتونوترینتها (ترکیبات گیاهی که عملکردهای مفید بسیاری مانند فعالیت آنتی اکسیدانی، تقویت ایمنی، جلوگیری از تشکیل مواد سرطانزا و مکانیسمهای دیگر دارند) را بررسی میکرد، جوشاندن سبزیجاتی مانند گل کلم، هویج و سیب زمینی، غلظت فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی را کاهش داد، اما در دسترس بودن کاروتن را افزایش داد. بخارپز کردن آنها سبب شد، فنولیکها و کاروتنوئیدها افزایش پیدا کنند و مایکروویو نیز باعث حفظ کاروتنوئیدها و افزایش فنل کل در این سبزیجات شد. به این ترتیب به نظر میرسد بخارپز کردن و پخت در مایکروویو تأثیر مضری بر بر فیتونوترینتها نداشته باشد و شاید در برخی موارد سبب افزایش فعالیت آنها نیز بشود!
تشعشعات مایکروویو بر ایمنی مواد غذایی چه تأثیری دارد؟
آیا غذا در مایکرویوو “رادیواکتیو” میشود؟
غذایی که در اجاق مایکروویو پخته میشود “رادیواکتیو” نمیشود. اجاقهای مایکروویو از تشعشعات مایکروویو برای گرم کردن غذا استفاده میکنند، اما این بدان معنا نیست که آنها غذا را رادیواکتیو میکنند. امواج مایکروویو با ایجاد ارتعاش مولکولهای آب، غذا را گرم میکند و در نتیجه غذا گرم میشود. در پخت و پز معمولی غذا، انرژی گرمایی تولید شده را جذب میکند و به این ترتیب فرایند پخت صورت می گیرد. بنابراین، در مایکروویو روش پخت کاملاً متفاوت است.
آیا تشعشعات مایکروویو پس از پخت در غذا باقی میماند؟
آیا تشعشعات مایکروویو باعث تولید مواد سرطانزا در غذا میشود؟
آکریل آمیدها مواد شیمیایی هستند که وقتی قندها و نشاستهها در دمای بالا گرم میشوند، تشکیل میشوند و سرطانزا محسوب میشوند. چند مطالعه بین مصرف آکریل آمید و سرطان کلیهها، رحم و تخمدانها ارتبازط پیدا کردهاند، اما این مسئله نیاز به بررسیهای بیشتر دارد. در حال حاضر مشخص نیست که آیا گرمایش مایکروویو بیشتر یا کمتر منجر به تشکیل آکریل آمید میشود یا خیر. برخی از مطالعات نشان میدهند که حرارت دادن مایکروویو با توان بالا ممکن است منجر به تشکیل آکریل آمید بیشتر شود، اما در عین حال ممکن است استفاده از مایکروویو با توان کم برای ذوب کردن مواد غذایی، سبب پیشگیری از تولید بیشتر این ماده سرطانزا در حین پخت آن شود.
در فرایند کباب کردن یا سرخ کردن مستقیم غذاهای گوشتی و ماهیچهای مانند گوشت گاو، ماهی یا مرغ در دمای بالا، روی شعلههای باز مانند ذغال و روشهای مشابه، مواد سرطانزایی مانند هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای (دودی که پس از چکیدن آب و چربیها روی شعلههای آتش زیر گوشت به گوشت میچسبد) و آمینهای هتروسیکلیک (بر اثر واکنش اسیدهای آمینه، کراتین و قندها در مقابل دمای بالا) تشکیل میشوند. این ترکیبات با سرطانهای روده بزرگ، پروستات و پانکراس ارتباط دارند. برخی مطالعات ادعا میکنند، پخت در مایکروویو قبل از کباب کردن به کاهش تولید این ترکیبات سرطانزا منجر میشود. اما هنوز اطلاعات دقیقی در این زمینه وجود ندارد!
یکی دیگر از عوامل موثر در تولید ترکیبات سرطانزا، استفاده از ظروفی است که از سوی سازمان غذا و دارو امریکا برای مایکروویو ایمن شناخته نشدهاند. برخی از پلاستیکها در دمای بالای مایکروویو ذوب می شوند و ممکن است مواد شیمیایی تولید شده به مواد غذایی نفوذ کند. این مواد شیمیایی معمولاً بر غدد درون ریز تأثیرات مخرب دارند و میتوانند فرایندهای هورمونی را در بدن تقلید کنند یا حتی باعث تغییر آن شوند و گفته میشود که با سرطانهای سینه، پروستات و تیروئید ارتباط دارند. دو ماده اصلی خطرناک بیس فنول آ (سخت و شفاف کننده پلاستیک) و فتالاتها (نرم و انعطاف پذیر کننده پلاستیک) هستند.
نکات ایمنی در مایکروویو
ایمنی تشعشعات مایکروویو
طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، پس از خاموش کردن مایکروویو، تشعشعات آن در داخل فر و نه در مواد غذایی باقی نمیماند. طراحی اجاقهای مایکروویو تضمین میکند که مایکروویوها در داخل اجاق قرار دارند و تنها زمانی میتوانند وجود داشته باشند که اجاق گاز روشن است و در بسته است. نشتی در اطراف و از طریق درب شیشهای به دلیل طراحی آن، بسیار کمتر از مقادیری است که از سوی استانداردهای بینالمللی مشخص شده است. با این حال، نشتی مایکروویو همچنان ممکن است در اطراف اجاقهای مایکروویو آسیبدیده، کثیف یا اصلاحشده رخ دهد. بنابراین مهم است که فر در شرایط خوبی نگهداری شود. کاربران باید بررسی کنند که درب به درستی بسته شود و دستگاههای قفل ایمنی که به درب تعبیه شدهاند تا از ایجاد امواج مایکروویو در هنگام باز بودن در به درستی کار کنند. درزگیرهای درب باید تمیز نگه داشته شوند و هیچ گونه علائم قابل مشاهدهای از آسیب دیدن درزگیرها یا پوشش بیرونی اجاق وجود نداشته باشد. اگر ایرادی پیدا شد یا قسمتهایی از اجاق، آسیب دیده است یا خوب بسته نمیشود، تا زمانی که توسط یک مهندس خدمات مجرب تعمیر نشده باشد، نباید از آن استفاده کرد. انرژی مایکروویو میتواند توسط بدن جذب شود و در بافتهایی که در معرض آن قرار میگیرند، حرارت تولید کند. اندامهایی که خون و کنترل دما ضعیفی دارند، مانند چشم، یا بافتهای حساس به دما مانند بیضهها، بیشتر در معرض آسیب گرما هستند. با این حال، آسیب حرارتی تنها در اثر قرار گرفتن در معرض طولانی مدت و در سطوح توان بسیار بالا، بسیار بیشتر از آنچه در اطراف اجاقهای مایکروویو اندازهگیری میشود، رخ میده.
بنابراین، ضمن این که اجاق مایکروویو باید از استانداردهای ایمنی لازم برخوردار باشد، به خاطر داشته باشید که اگر مایکروویو شما به هر نحوی آسیب دیده است، بهتر است از آن استفاده نکنید.
علاوه بر این برخی کاربران که از پیس میکرهای (ضربان ساز) قلب استفاده میکنند، نگران تداخل تشعشات مایکروویو نشت یافته از اجاق های مایکروویو با آن هستند. پیش از مایکروویو نیز مباحثی در مورد تداخل ضربان ساز قلب با ریش تراشهای برقی، سیستمهای احتراق خودکار و سایر محصولات الکترونیکی مطرح شد. سازمان غذا و داروی امریکا میگوید این مشکل تا حد زیادی برطرف شده و پیس میکرهای امروزی به گونه ای طراحی شدهاند که در مقابل چنین وسایل الکتریکی مقاوم هستند. با این حال، بیمارانی که ضربان ساز دارند، توصیه میشود در صورت داشتن نگرانی با پزشک خود مشورت کنند.
ایمنی حرارتی
یکی دیگر از ویژگیهای پخت در مایکروویو به واکنش حرارتی غذاهای خاص مربوط میشود. برخی از اقلام با سطوح غیرمتخلخل (مثلاً هات داگ) یا غذاهایی که حاوی مواد مختلف هستند که هر کدام با سرعت متفاوتی گرم میشود (مانند زرده و سفیده تخممرغ) بهطور یکنواخت گرم میشوند و ممکن است منفجر شوند. اگر تخممرغ یا شاه بلوط در پوستهشان پخته شوند، این اتفاق میافتد .
ایمنی مواد غذایی
غذاهایی که در اجاق مایکروویو پخته میشوند، به اندازه غذاهای پخته شده در اجاق معمولی ایمن هستند و ارزش غذایی مشابهی دارند. تفاوت اصلی بین این دو روش پخت این است که انرژی مایکروویو به عمق غذا نفوذ میکند و زمان انتقال گرما در غذا را کاهش میدهد و در نتیجه زمان کلی پخت را کاهش میدهد .
نکاتی در مورد عملکرد ایمن مایکروفر
از ظروف آشپزی ایمن مایکروویو که مخصوص استفاده در اجاق مایکروویو ساخته شده اند، استفاده کنید.
اگر درب آن محکم بسته نمیشود یا خمیده، تابیده یا آسیب دیده است، از اجاق مایکروویو استفاده نکنید.
اگر مایکروویو با در باز به کار خود ادامه داد، استفاده از آن را متوقف کنید.
به عنوان یک اقدام احتیاطی اضافی، در حین کار، مستقیماً و برای مدت طولانی در مقابل اجاق قرار نگیرید و اجازه ندهید کودکان این کار را انجام دهند.
آب یا مایعات را در اجاق مایکروویو بیش از آنچه در دستورالعمل های سازنده توصیه شده گرم نکنید.
برخی از اجاق ها نباید در حالت خالی کار کنند. به دفترچه راهنمای فر خود مراجعه کنید.
حفره فر، لبه بیرونی حفره و در را با آب و مواد شوینده ملایم تمیز کنید. تمیز کننده مخصوص مایکروفر لازم نیست. از پدهای تمیز کننده، سیم های ظرفشویی یا سایر مواد ساینده استفاده نکنید.
از ظروف شیشهای، کاغذی، سرامیکی یا پلاستیکی در پخت مایکروویو استفاده میشود؛ زیرا امواج مایکروویو از این مواد عبور میکنند. اما استفاده از برخی از ظروف پلاستیکی در اجاق مایکروویو ممنوع است، زیرا ممکن است در اثر حرارت مواد غذایی داخل آن ذوب شوند. به طور کلی، تابههای فلزی یا فویل آلومینیومی نیز نباید در مایکروویو استفاده شوند، زیرا مایکروویوها از این مواد منعکس میشوند و باعث می شوند غذا به طور یکنواخت پخته نشود و احتمالاً به فر آسیب میرساند. دستورالعملهایی که با هر اجاق مایکروویو ارائه میشود، انواع ظروف مورد استفاده را نشان میدهد (11).
نتیجه آنکه؛
مایکروویو به عنوان یک ابزار کارامد که کاربردهای بسیاری در زندگی امروز دارد، وسیلهای موثر در فنآوری مواد غذایی نیز محسوب میشود. هرچند نگرانیهای بسیاری در مورد عوارض سلامتی آن وجود دارد اما به نظر میرسد مهمترین نگرانیها و آسیبهای ناشی از آن تاکنون، صدمات سوختگی ناشی از گرمای اجاق، انفجار مایعات داغ شده، استفاده از ظروف نامناسب برای گرم کردن یا پخت و پز غذا مانند فویلهای آلومینیومی، فلزی و برخی پلاستیکها و همچنین مسمومیتهای ناشی از گرم نشدن یکنواخت مواد غذایی در اجاق باشد. در مورد تأثیر تشعشعات مایکروویو بر ارزش غذایی خوراکیها و نوشیدنیها، مطالعات ضد و نقیض بسیاری وجود دارد، ولی به نظر میرسد تأثیر مایکروویو بر حفظ و نگهداری برخی از این مواد مغذی مانند ویتامین ث و برخی فیتونوترینتها مثبت باشد.
در نهایت، میتوان گفت؛ خطرات همیشه وجود دارند، حتی اگر این ابزار در ایمنترین موقعیتها باشند، بنابراین، مزایا باید با دقت در برابر معایب پخت و پز در مایکروویو سنجیده شود تا مردم بتوانند تصمیمات عاقلانه بگیرند. به این ترتیب، تا زمانی که بیشتر و دقیقتر در این باره بدانیم، استفاده از راهکار رعایت اعتدال و کاربرد همه روشهای پخت و پز در کنار هم عاقلانه ترین انتخاب خواهد بود.