مضرات و فواید ماهی تیلاپیا
این ماهی منبع خوبی از پروتئین، مواد معدنی، ویتامین و اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است. این ماهی در دمای متعادل رشد می کند و سرعت رشد و نمو آن ها بالاست. گوشت آن طعم ملایمی دارد اما ظاهر آن با سایر ماهی ها متفاوت است. این نکته لازم به ذکر است که این ماهی سموم و موادی که برای بدن انسان مضر است را جذب می کند و به شدت سمی است، اما اگر در شرایط بهداشتی پرورش داده شود، خواص آن بیش از سایر آبزیان است در ادامه ابتدا به بیان فواید ماهی تیلاپیا و سپس به بیان مضرات آن پرداخته شده است:
• بهبود سلامت استخوان ها
این ماهی به دلیل داشتن کلسیم و فسفر، به سلامت استخوان ها کمک می کند. براساس مطالعات صورت گرفته، این ماهی حاوی نوعی کلاژن است که وجود آن برای سلامت استخوان ها ضروری است. همچنین مطالعات انجام شده نشان داد که مصرف گوشت این ماهی به ترمیم استخوان های آسیب دیده کمک می کند. علاوه بر این، مصرف گوشت ماهی تیلاپیا باعث استحکام دندان ها می شود.
• کمک به سلامت بدن
مصرف گوشت این ماهی به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و وجود سلنیوم در آن، از بروز بیماری های شایعی همچون سرطان و مشکلات قلبی جلوگیری می کند. همچنین بر اساس تحقیقات صورت گرفته، این ماهی حاوی یک پپتید ضد میکروبی به نام هیسیدین است که خواص ضدالتهابی دارد و می تواند به عنوان راهی برای درمان و پیشگیری از سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
• مقادیر بالای پروتئین
پروتئین یکی از مواد مهمی است که در ساختار سلول ها و عضلات وجود دارد و در سوخت و ساز بدن دخیل است. کمبود این ماده باعث کاهش قدرت تنفسی، تضعیف سیستم ایمنی، اختلال در ارگان های مختلف و در نهایت مرگ می شود. ماهی تیلاپیا حاوی مقادیر بالایی پروتئین است که به سرعت جذب بدن می شود.
• بهبود عملکرد مغز
مصرف گوشت این ماهی به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا3، باعث بهبود عملکرد سلول های عصبی و روابط آن ها می شود. علاوه بر این، مصرف مرتب گوشت این ماهی، به دلیل داشتن سلنیوم، مانع از بروز بیماری هایی همچون آلزایمر، صرع و پارکینسون می شود. همچنین مصرف این ماهی به دلیل بهبود خونرسانی به مغز، باعث افزایش تمرکز و قدرت درک مطالب می شود.
• امگا 3
کمبود امگا 3 باعث بیش فعالی، آلزایمر، دیابت و آرتریت می شود. میزان امگا 3 موجود در ماهی تیلاپیا نسبت به گوشت های دیگر بیشتر است و مصرف این ماهی با تأمین امگا 3 مورد نیاز بدن، از بروز مشکلات مذکور جلوگیری می کند. علاوه بر این، بر اساس مطالعات صورت گرفته، مصرف متوالی امگا 3 احتمال بروز فشار خون، سکته قلبی و انسداد عروق را کاهش می دهد.
• کاهش اثرات کهولت سن
وجود ویتامین های مختلف در ماهی تیلاپیا، به حفظ رطوبت پوست کمک کرده و باعث شادابی و کاهش اثرات پیری می شود. برای مثال وجود ویتامین C و E در این ماهی، باعث محافظت از پوست در برابر رادیکال های آزاد اکسیداتیو می شود.
• کاهش وزن
این ماهی به دلیل داشتن مقادیر بالای پروتئین و کالری کم، باعث تأمین انرژی مورد نیاز بدن شده و به کاهش وزن و تناسب اندام کمک می کند.
• تیروئید
سلنیوم موجود در این ماهی، باعث تنظیم عملکرد غده تیروئید و افزایش عملکرد هورمونی بدن شده و از بروز مشکلات غده تیروئید و افزایش وزن جلوگیری می کند.
• ترمیم زخم
بر اساس مطالعات صورت گرفته، مصرف گوشت این ماهی باعث بهبود سریع تر زخم های پوستی می شود.
عوارض مصرف ماهی فیلا پیلا
باید توجه داشت که شیوه طبخ این ماهی اثر زیادی بر فواید آن دارد. نکته دیگر اینکه ماهی تیلاپیا در صورتی بی ضرر است که در برکه های نظارت شده پرورش داده شده باشد، اما خوردن ماهی تیلاپیایی که در رودخانه ها و برکه های آزاد حاوی مواد زائد صنعتی رشد کرده اند، خطرناک است و می تواند باعث بروز عوارض مختلفی شود:
• مسمومیت آرسنیک
آرسنیک یکی از موادی که است باعث بروز مسمومیت کشنده در انسان ها می شود. ماهی تیلاپیا این ماده را به راحتی جذب می کند، بنابراین مصرف گوشت آن می تواند موجب بروز مسمومیت آرسنیک شود.
• مسمومیت جیوه
این ماهی جیوه موجود در آب را نیز به خوبی جذب می کند و مصرف آن ممکن است سبب بروز مسمومیت جیوه شود.
• تشدید التهاب
مقادیر بالای پروتئین موجود در این ماهی ممکن است باعث تشدید التهاب شود و بهتر است کسانی که دچار آرتریت، مشکلات مفاصل و التهاب هستند از مصرف گوشت این ماهی پرهیز کنند.
• بهم زدن تعادل امگا 3 و 6
در حالت تعادل، این دو ماده به نسبت یک به یک در بدن وجود دارند، اما مصرف این ماهی با بهم زدن این تعادل، باعث بروز فشار خون و مشکلات قلبی می شود.
• سرطان
همانطور که ذکر شد، ماهی تیلاپیافلزات سنگین موجود در آب را به راحتی جذب می کند و مصرف گوشت آن می تواند باعث بروز اختلالات سلولی و سرطان شود.