با اینکه یک نوع غذا یا رژیم غذایی واحد برای پیشگیری از سرطان سینه وجود ندارد اما رژیم غذایی چیزی است که در آن انتخاب های فردی می تواند تفاوت های بسیار زیادی ایجاد کند. سرطان سینه بیماری پیچیده ای با فاکتورهای دخیل متعدد است. برخی از این فاکتورها همچون سن، سابقه خانوادگی، ژنتیک و جنسیت را نمی توان کنترل کرد. با اینحال فاکتورهایی وجود دارد که افراد می توانند آن ها را کنترل کنند. برخی از این فاکتورها در برگیرنده سیگار کشیدن، ورزش نکردن، اضافه وزن داشتن و رژیم غذایی است.
برخی از محققان بر این باورند که رژیم های غذایی می توانند مسئول ۳۰ الی ۴۰ درصد کل سرطان ها باشند.
غذاهای مفید برای پیشگیری از سرطان سینه
سرطان سینه ممکن است در موقعیت های مختلفی رشد کند، به شیوه های مختلفی توسعه یابد و نیازمند درمان های متعددی باشد. همانطور که برخی از سرطان های خاص به درمان های خاص بهتر پاسخ می دهند، برخی از سرطان ها نیز به غذاهای خاصی پاسخ می دهند. غذاهای زیر به طور کلی بخشی از رژیم غذایی سالم محسوب می شوند و می توانند از توسعه و پیشرفت سرطان سینه جلوگیری کنند:
- طیف وسیعی از میوه ها و سبزیجات رنگی
- غذاهای غنی از فیبر همچون غلات کامل، حبوبات و بقولات
- شیر و محصولات لبنی کم چرب
- محصولات مبتنی بر سویا
- غذاهای غنی از ویتامین D
- غذاها به خصوص ادویه هایی که دارای خاصیت ضد التهابی هستند.
مطالعه بیش از ۹۱۰۰۰ زن نشان می دهد رژیم غذایی در برگیرنده گیاهان می تواند خطر توسعه سرطان را تا ۱۵ درصد کاهش می دهد. مرکز سرطان توصیه می کند بین ۸ الی ۱۰ وعده میوه و سبزی در طول روز مصرف شود. میوه ها و سبزیجات در میان سایر مزایا، غنی از فلاونوئیدها و کارتنوئیدها هستند. این موضوع مزایای زیادی برای بدن خواهد داشت. مطالعات نشان می دهد میوه ها و سبزیجات برای پیشگیری از سرطان سینه مفید خواهد بود:
- سبزیجاتی با برگ سبز تیره
- فلفل
- گوجه فرنگی
- بادمجان
- مرکبات
- هویج
- کلم بروکلی
- کلم
- پیاز
- سیب
- گلابی
- هلو
- توت فرنگی
فیبرهای رژیمی غذایی
اگرچه مطالعات انجام شده در مورد فیبر رژیمی غذایی و اثرات آن بر روی سرطان سینه هنوز جامع نیست اما مطالعات متعدد نشان می دهد این ماده می تواند در برابر بیماری های مختلف از بدن محافظت کند. از آن جایی که فیبر از سیستم گوارش پشتیبانی می کند و می تواند به دفع سموم و مواد زائد کمک نماید، باعث می شود سموم از بدن دفع شوند و اسیب ناشی از آن کاهش یابد.
غلات کامل و بقولات در برگیرنده آنتی اکسیدان ها هستند و می توانند از بروز بیماری های مختلف جلوگیری کنند. خوردن بقولات غنی از فیبر مثل عدس می تواند خطر بروز سرطان سینه را کاهش دهد. توصیه می شود ۳۰ الی ۴۵ گرم فیبر در روز مصرف شود.
چربی های خوب
به نظر می رسد چربی کاندید مناسبی برای پیشگیری از سرطان سینه نباشد اما چربی های چند غیر اشباع و تک غیر اشباع چربی های خوب نامیده می شوند. این چربی ها در روغن زیتون، آووکادو، دانه ها و آجیل ها یافت می شوند. علاوه بر این، اسیدهای چرب امگا۳ که در ماهی هایی همچون سالمون یافت می شود می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد.
بیشتر متخصصان توصیه می کنند ۲۰ الی ۳۰ درصد از کالری های رژیم غذایی در برگیرنده چربی های مفید باشد.
تحقیقات گسترده در ۲۵ سال اخیر نشان می دهد سویا یک منبع غذایی فوق العاده است که پروتئین، چربی های سالم، ویتامین ها و مواد معدنی خوبی دارد اما کربوهیدراتش پایین است. علاوه بر کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه سویا می تواند لیپوپروتئین با چگالی اندک یا کلسترول بد را کاهش دهد و خطر بروز بیماری های قلبی را کمتر نماید.
برخی از مطالعات نشان می دهد مزایای اسیدهای چرب امگا۳ موجود در ماهی ها ممکن است به خاطر توانایی آن برای کاهش التهاب باشد. التهاب یکی از فاکتورهای دخیل در بروز سرطان سینه است.
تحقیقات نشان داده اند فیبر می تواند با کمک به کاهش استروژن در پیشگیری از سرطان سینه مفید واقع گردد. بیشتر درمان های سرطان سینه به گونه ای طراحی شده اند که مانع از تعامل استروژن با سلول های سرطانی می شود. به همین خاطر رژیم غذایی با فیبر بالا می تواند از این فرایند پشتیبانی کند و فرایند حذف استروژن را تسریع نماید.
بتا کاروتن موجود در برخی از سبزیجات مثل هویج با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. دانشمندان بر این باورند که این موضوع بدین خاطر است که این ماده با رشد سلول های سرطانی تداخل ایجاد می کند.
غذاهای مضر برای سرطان سینه
با اینکه دانشمندان هنوز در حال بررسی اثر مواد غذایی مختلف بر روی سرطان هستند اما متخصصان توصیه می کنند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان مقدار الکل، شکر و چربی و گوشت قرمز در رژیم غذایی محدود شود.
الکل
مطالعات موجود نشان می دهد ارتباطی بین مصرف منظم الکل و خطر ابتلا به سرطان سینه وجود دارد. سایت Breastcancer.org نشان می دهد که مصرف الکل می تواند سطح استروژن را افزایش دهد و به سلول های DNA اسیب وارد نماید. این دانشمندان بیان کرده اند زنانی که سه نوشیدنی الکلی در طول هفته میل می کنند خطر توسعه سرطان در آن ها تا ۱۵ درصد افزایش می یابد. این خطر با هر فنجان یا لیوان اضافی از الکل تا ۱۰ درصد بیشتر می شود.
شکر
محققان مرکز سرطان آندرسون دریافته اند زمانی که موش ها رژیم غذایی سرشار از شکر دارند، بیشتر در معرض توسعه سرطان سینه هستند.
چربی ها
مطالعات نشان می دهد همه چربی ها برای بدن بد نیستند. با اینکه چربی حاصل از غذاهای فرآوری شده با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است، چربی حاصل از میوه ها و سبزیجات این خطر را کاهش می دهد. چربی های ترانس می توانند این خطر را بیشتر کنند و نباید مورد استفاده قرار گیرند. چربی های ترانس بیشتر در غذاهای فرآوری شده همچون غذاهای سرخ شده، کراکرها، دونات ها و کوکی های پخته شده یافت می شود.
گوشت قرمز
با اینکه تحقیقات در این زمینه ادامه دارد اما برخی از مطالعات نشان می دهد ارتباطی بین گوشت قرمز و احتمال بروز سرطان سینه وجود دارد. علاوه بر این، گوشت های قرمز فراوری شده می تواند چربی ، نمک و مواد افزودنی زیادی دارند و برای پیشگیری از سرطان سینه مفید نخواهد بود.
سایر نکاتی که باید مدنظر داشته باشید:
بر اساس گفته های مرکز پیشگیری از سرطان، نکات زیر می تواند به بدن در پیشگیری از بروز سرطان کمک کند:
- ویتامین D حاصل از نور خورشید طبیعی می تواند مفید باشد. این ویتامین در موادی همچون تخم مرغ، ماهی های گرفته شده از آب های سرد و محصولات غنی شده یافت می شود. با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید سطح ویتامین D خوبی در بدن دارید یا خیر. در صورت نیاز می توانید از مکمل ها کمک بگیرید.
- چای سبز مزایای بسیار زیادی برای بدن دارد. از جمله این مزایا می توان به تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به سرطان اشاره کرد.
- زردچوبه. این ادویه زردرنگ می تواند خاصیت ضد التهابی داشته باشد و رشد سلول های سرطانی را محدود کند.
داشتن وزن مناسب برای سلامت کلی بدن مفید است. چاقی باعث بروز بیماری های مختلفی می شود و فاکتور خطری برای بیماری هایی همچون سرطان است. فعال بودن فیزیکی به اندازه خوردن مواد غذایی سالم برای پیشگیری از سرطان سینه مهم است. موسسه ملی سرطان گزارش داده زنانی که ۴ ساعت در هفته تمرینات ورزشی می کنند کمتر به سرطان سینه مبتلا می شوند.