در این مقاله به معرفی یک کیسه کوچک گلابی شکل در بدن به نام کیسه صفرا پرداختهایم. کیسه صفرا همان اندامی است که با همه کوچکی خود نقش موثری در هضم و گوارش مواد غذایی دارد. این مقاله به بررسی بیماریهای شایع این اندام پرداخته و به شیوههای درمانی رایج اشاره میکند.
کیسه صفرا چیست؟
کیسه صفرا، یک کیسه توخالی است. البته درون آن خالی نیست. در این کیسه مایعی سبز رنگ و تلخی به نام صفرا وجود دارد. اجازه دهید کمی خودمانیتر این اندام را معرفی کنیم. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به هر دلیلی شدیدا ترسیده باشید. گاهی اوقات شدت ترس بهحدی است که اصطلاحا میگوییم «زهرهام ترکید» یا «زهره ترک شدم». این زهره همان کیسه صفرا است.
این کیسه به عنوان بخشی از سیستم گوارشی بدن بهشمار میرود. برخی تصور میکنند، مایع صفرا توسط این عضو تولید میشود؛ اما باید بدانید این کیسه محلی برای نگهداری و ذخیره صفرای اضافی است. این مایع توسط کبد تولید و از طریق مجراهای صفراوی به سمت کیسه صفرا هدایت میشود. سیستم گوارش از این مایع برای هضم چربیها استفاده میکند. این عضو بدن چیزی حدود ۱۰ سانتیمتر طول دارد.
کیسه صفرا کجاست؟
کیسه صفرا اندامی است شبیه گلابی که در قسمت راست ناحیه شکمی و دقیقا زیر کبد قرار دارد. اگر بخواهیم محل آن را دقیقتر بگوییم، باید گفت در ناحیه یک چهارم بالایی و در قسمت راست شکمی است. این عضو صفرا را از کبد دریافت میکند و برای هضم چربیها، مایع را به سمت روده باریک هدایت خواهد کرد. یک خبر خوب در مورد کیسه صفرا! این کیسه از آن دست اندامهایی است که خوشبختانه بدون آن هم میتوان به طور طبیعی زندگی کرد.این موضوع برای آن دسته از افرادی مهم است که به هر دلیلی خارج کردن این عضو از بدن هستند.
شکل گیری کیسه صفرا
کیسه صفرا در هفته نهم بارداری شکل میگیرد. در این دوران نطفه مرحله رویانی را پشتسر گذاشته و وارد مرحله رویانی میشود. البته اگر بخواهیم کمی دقیقتر شویم، شروع تشکیل این عضو به هفته چهارم بارداری باز میگردد. در طی هفته پنجم، سیستم صفراوی خارج کبدی قابل تشخیص است. سیستم صفراوی داخل کبدی نیز در طی هفتههای نهم و دهم به راحتی شناسایی میشوند.
وظیفه کیسه صفرا
با معرفی این عضو حتما تا به الان متوجه وظیفه آن شدهاید. اصلیترین و مهمترین وظیفه این اندام، ذخیره صفرای اضافی است که توسط کبد ترشح میشود. زمانی که غذا میخورید این اندام فشرده و منقبض میشود، به این ترتیب صفرا به دوازهه (ابتدای روده باریک) هدایت شده و به هضم چربیها کمک میکند.
بافت کیسه صفرا
کیسه صفرا دارای لایههای بافتی زیر است:
اپیتلیوم (نوعی بافت پوششی)
این بخش لایهای نازک از سلولهاست که قسمت درونی کیسه را پوشش میدهد. این سلولها به سلولهای رودهای بسیار شبیه هستند، یعنی دارای رشتههای دارازی به نام میکروویلی هستند. شاید بهتر باشد آنها را با نام پرز معرفی کنیم تا درک آن کمی سادهتر باشد. یکی از تفاوتهای مهم اپیتلیوم صفرا با روده در این است که این بافت پوششی در کیسه صفرا برخلاف روده، سلولهای جامی شکل ندارد. این سلولها در قسمتهای مختلف دستگاه گوارش وجود دارند.
بافت مخاطی و زیر مخاطی (Mucosa And Submucosa)
این بافت دارای سه لایه است که بیشتر در سیستم خارج کبدی دیده میشوند. این لایهها به ذخیره مایع صفرا و غلیظ شدن آن کمک میکنند.
لامینا پروپریا (Lamina Propria)
این بافت در قسمت زیرین لایه اپیتلیوم قرار دارد و دارای بافت همبند سستی است. این بافت از فراوانترین بافتهایی است که در بدن موجودات وجود دارد. آنها یکپارچگی و ساختار بدن را حفظ میکنند. بافت همبند یا پیوندی در تهیه مواد مغذی، تامین اکسیژن و و جابجایی دیاکسید کربن نقش مهمی دارد.
ماسکولاریس پروپریا (Muscularis Propria)
این لایه نازک از فیبرهای عضلانی تشکیل شده است. ماسکولاریس پروپریا در انتقال مایع غلیظ صفراوی به دوازدهه نقش دارد.
بافت ماهیچهای
این لایه، بافتی از عضله صاف است. با انقباض این بافت کیسه صفرا فشرده میشود و مایع صفراوی به سمت ابتدای روده باریک حرکت میکند.
بافت سروزی در کیسه صفرا
پوشش خارجی این کیسه، از غشایی صاف به نام بافت سروزی تشکیل میشود. این بافت را میتوانید در قسمت انتهایی این عضو ببنید. سروز غشایی دو لایه و صاف دارد که حفرههای داخلی را پوشش میدهد. این لایه مایعی به نام مایع سروزی را تولید میکند و دارای رگهای خونی و لنفاوی است.