غذاهای مفید و مضر در سالمندان
معمولاً به افراد بالای 60 سال سالمند گفته می شود. با توجه به بیماری ها و تغییرات بیولوژیکی این سن و عوارض ناشی از مصرف داروها، توجه به رژیم غذایی سالمندان اهمیت ویژه ای دارد. مناسب ترین غذا برای سالمندان، غذاهای کم چرب، کم کلسترول، کم نمک و سرشار از فیبر، به صورت وعده های ساده و کم حجم، و حاوی پروتئین، کربوهیدرات، میوه و سبزیجات باشد. در ادامه به معرفی مواد غذایی مفید و مضر برای سالمندان پرداخته شده است:
• مواد غذایی حاوی امگا ۳
از آنجایی که اسیدهای چرب امگا 3 از بروز التهاب جلوگیری کرده و باعث کاهش احتمال بروز سرطان، آرتروز، آرتریت، انحطاط ماکولا (یکی از علل کاهش بینایی در سالمندان)، آلزایمر و بیماری های قلبی می شوند، مصرف غذاهای حاوی امگا 3 برای سالمندان مفید است. این ماده در مواد غذایی همچون گردو، ماهی، سویا و بذر کتان وجود دارد.
• مواد غذایی حاوی کلسیم
سالمندان باید روزانه 1200 میلی گرم کلسیم در روز مصرف کنند، این ماده در لبنیات، سبزیجات برگ پهن، سویا، بادام، کلم و پرتغال وجود دارد.
-
مواد غذایی حاوی فیبر
مصرف مواد غذایی حاوی فیبر همچون آجیل، غلات سبوس دار، میوه ها و سبزیجات باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شود.
• مواد غذایی حاوی آهن
به دلیل نقش آهن در تولید هموگلوبین و تأمین اکسیژن مورد نیاز بدن، مصرف مواد غذایی حاوی آهن برای سالمندان مفید است، زیرا از بروز سستی و رخوت ناشی از کم خونی جلوگیری می کند.
• مواد غذایی حاوی ویتامین C
مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C، به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن، از بروز سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می کند. علاوه بر این، این ویتامین در سلامت پوست، ترمیم استخوان و بهبود زخم ها نقش دارد. موادی همچون مرکبات، گوجه فرنگی، کدو حلوایی، کلم، اسفناج، خربزه، طالبی، آناناس، کیوی، نخودفرنگی، شلغم و فلفل دلمه ای، منابع غنی از این ویتامین هستند و مصرف آن ها برای سالمندان مفید است.
• مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D
مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین، به دلیل کمک به جذب کلسیم، مانع از بروز پوکی استخوان می شوند. بنابراین مصرف موادی همچون ماهی، زرده تخم مرغ، پنیر، قارچ و جگر گوساله، به دلیل داشتن ویتامین D برای سالمندان مفید است.
• مواد غذایی حاوی ویتامین B12
این ویتامین در تولید گلبول های قرمز، DNA و عملکرد سیستم عصبی نقش دارد، از آنجایی که با افزایش سن و رسیدن به سالمندی، میزان جذب این ویتامین کاهش پیدا می کند، مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین همچون گوشت، لبنیات و میوه ها، به سالمندان توصیه می شود.
• مواد غذایی حاوی منیزیم
از آنجایی که منیزیم برای فعال شدن ویتامین های گروه B، تحریک پذیری سیستم عصبی، افزایش حافظه و عملکرد شناختی لازم است. مصرف مواد غذایی همچون آجیل، ذرت، ادویه ها، اسفناج، نخودسبز، جگر و گوشت گاو، به دلیل داشتن منیزیم برای سالمندان مفید است.
• مواد غذایی حاوی پتاسیم
از آنجایی که این ماده معدنی باعث تقویت استخوان ها، کاهش فشار خون و کاهش احتمال ابتلا به سنگ کلیه می شود، مصرف موادی همچون موز، لوبیا، آووکادو، اسفناج، آلو، ماهی، سویا، کدو حلوایی، شیر، سیب زمینی، آب هویج و آب پرتقال، به دلیل داشتن پتاسیم فراوان، برای سالمندان مفید است.
• آب
سالمندان باید روزانه 8 لیوان آب مصرف کنند، زیرا مصرف آب باعث بهبود عملکرد کلیه ها و رقیق شدن خون می شود. همچنین مانع از بروز یبوست می شود.
تغذیه مناسب برای سالمندان مفید
بنابراین رعایت نکات تغذیه ای زیر برای سالمندان مفید است:
-مصرف روزانه 8 لیوان آب
-مصرف غذاهای کم نمک
-مصرف غلات سبوس دار، سبزیجات و حبوبات
-مصرف گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات
-مصرف سبزیجات، موز و گوجه فرنگی
مواد غذایی مضر برای سالمندان
اما مصرف غذاهای زیر برای سالمندان مضر است و سبب بروز بیماری های مختلف می شود:
-مصرف غذاهای شور باعث افزایش احتمال ابتلا به فشار خون می شود
-مصرف مواد غذایی چرب و شیرین، باعث افزایش احتمال ابتلا به چربی خون و قند خون می شود
-مصرف غذاهای سنگین، باعث وارد شدن فشار به دستگاه گوارش سالمندان و بروز مشکلات گوارشی می شود
بنابراین سالمندان باید از مصرف زیاد غذاهای شور و پرکاری همچون شیرینی، کیک خامه ای، غذاهای سرخ شده، سبزی ها نفاخ و گوشت قرمز بپرهیزند.